Etusivu Hevoset Esittely & Tapahtumat Kasvatus & Myytävät
Hiekka-Ahon Hevostalli

Hevoskasvatusta laadukkaasti ja monipuolisesti

Pehmyt

Kutsumanimi: Pehmo
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: Tamma
Väri: Vaaleanrautias
Säkä: 150cm
Ikä: 6 v (s.  07.07.2018) oma
Rekisterinumero: VH21-018-0348, #PKK4000
Osaaminen:Helppo A, 100cm
Omistaja:Anne (VRL-06858) Hiekka-Aho
Kasvattaja: Ei tiedossa
Meriitit:

Kuvat

Ratsasuskuva ratsukko © Lynn

Luonne

Pehmon tapauksessa nimi tosiaan kertoo kaiken tarpeellisen. Jo tamman jouhien laatu on vähän silkkisempää kuin suomenhevosilla yleensä, turpa on juuri sellainen kliseinen samettiturpa, katseen ilme lämpimän pehmeä, samaten hörinä. Persoonasta puhumattakaan! Pehmon pehmoisessa sydämessä on tilaa kaikille.

Pehmeällä tyylillä jatkaen Pehmon kanssa riittävät hyvin pienet, pehmeät avut. Erityisesti kovaa kättä raudikko vähän kavahtaa koettaen juosta karkuun. Samaten todella terävät pohkeet (vielä enemmän, jos joku vähänkään potkaisee kantapäillä) saa suomenhevosen pyrkimään pois tilanteesta. Osa tamman pehmeydestä on herkkyyttä, eikä se ole missään nimessä paha asia! Pehmeästi ja sievästi ratsastava ihminen, vaikkei olisi aivan niin osaavakaan, saa Pehmosta esille paitsi aiemmin mainitsemani herkkyyden ja pehmeyden, myös yritteliäisyyden. Pehmo tekee pehmeän ratsastajan kanssa vaikka mitä, tai yrittää ainakin.
Myös liikkeiltään Pehmo on pehmyt ja mukava. Sen askel on pitkä ja ilmava, suora ja väljä, todella miellyttävä ratsastajalle. Kukaan ei varmasti koe pomppivansa holtittomasti harjoitusravissa Pehmon selässä! Tamma oikein haluaa liikkua, yksinään tarhassa kuin ratsastajan kanssa. Kaikessa yritteliäisyydessäänkin Pehmo ei lähde pelastamaan ketään; se on vino, mikäli se ratsastetaan vinoksi, eikä se tuo takaosaansa kunnolla alle, ellei ratsastaja oikeasti ratsasta sitä rungon alle. Raatorehellisenä peilinä tamma on erinomainen opetusmestari, jonka kanssa saatu valmentaja- ja tuomaripalaute kannattaa ottaa tosissaan.

Tasavahvasti koulu- ja esteradoilla pärjäävä Pehmo on tasavahva paitsi tasonsa, myös suoritusilonsa puolesta. Tamma nauttii niin sileätreeneistä kuin hyppäämisestä, samaten maastoilu ja oikeastaan aivan kaikki muukin on raudikon mieleen. Huonoja päiviä ei tunnu olevan, tamma lähtee joka päivä iloisena tekemään ihan mitä tahansa saaden oman hyvän mielensä tarttumaan ratsastajaankin. Ja sellainen ominaisuus on oikeasti arvokkaampi kuin kyky täydelliseen piaffeen tai kapasiteetti esteiden World Cupiin. Pehmon kanssa työskentelystä jää aina, vakavissaan puhuen poikkeuksetta, hyvä mieli.
Pehmon kropasta löytyy haitaria, se asettuu ja taipuu sekä suoristuu helposti, on ketterä ja tasapainoltaan horjumattoman tuntuinen, erityisesti esteillä onnistuessaan tekemään huterankin hypyn jälkeen ainakin kohtalaisen tasapainoisen alastulon. Toinen erinomainen esteominaisuus on Pehmon nopea, kaikin puolin oiva jalkatekniikka, eikä tämä kyllä arastele minkään sortin esteitä. Pehmo kieltää, mikäli ratsastaja on todella epävarman oloinen tai jokin lähestymisessä tekee hevosenkin epäluuloiseksi. Vinot tai lyhyet linjat eivät haittaa, raudikko luottaa (aivan oikeutetusti) kykyynsä selvitä hypystä vähän lyhyemmälläkin valmistautumisajalla.

Hoitohetket voisivat Pehmon puolesta kestää pidempään, vaikka puoli päivää. Tai miksei saman tien koko päivän! Harjaus, rapsutukset, halit ja suukottelut ovat kaikki Pehmon mieleen, sen silmät aivan loistavat jonkun ehtiessä viettää oikein pitkän ja vähän jo ällösoman hoitohetken tamman kanssa. Todennäköisesti raudikon suuri unelma sisältää hyvin innokkaan, perusteellisen hoitajan sekä rajattomasti aikaa.
Huomionkipeydessäänkin Pehmo pysyy kohteliaana, se ei tunge väkisin syliin eikä ryhdy mököttämään, vaikkei ihmisellä olisikaan sen isommin aikaa kuin vähän taputella ja rapsutella loimituksen ja talutuksen ohessa. Pehmo ei tee mistään numeroa, se on kenen tahansa käsiteltävissä – lapsiahan tamma aivan rakastaa! Minkään hoitotoimenpiteen, kengitysten, lääkintöjen, raspausten tai yhtään minkään muunkaan kanssa ei tarvitse jännittää hevosen käytöstä, Pehmo seisoo sievästi paikoillaan ellei toisin pyydetä tekemättä mitään huulten yhteen puristamista suurempaa silloinkaan, kun jokin tuntuu vähän inhottavalta. Kuten silmätipat tai matolääkkeen maku, hyhhyh.

Matkustamista, etenkin pitkiä matkoja, Pehmo vähän jännittää. Tuttu hevoskaveri tyynnyttelee kummasti tamman mieltä, yksinään raudikko selkeästi jännittää enemmän eikä välttämättä malta syödä tai juoda kunnolla. Vieraita paikkoja Pehmo sen sijaan ei jännitä yhtään, se on se matkustaminen, joka saa vähän vapisemaan. Tamman käytös sekä ratsastettavuus ovat täsmälleen kuten kotonakin, yleisö, kovaäänisten kuulutukset, käsihevosalueen vilinä tai mikään muukaan ei sen suuremmin Pehmoa hetkauta, lähinnä herättää tamman uteliaisuuden. Pehmoisen lämmin luottohevonen, totisesti!

© Lissu T.

Suku

i. Koskenjuoksijan Jälki - evmii. Humuveikkoiii. -
iie. -
ie. Koskenjuoksijan Sirpaleiei. -
iee. -
e. Pehmo - evmei. Loukkuleukaeii. -
eie. -
ee. Keltainen Huhtikuueei. -
eee. -

Jälkeläiset

s. 2021 Emma, i. Mahtipöntinen
s. 2021 Espressino, i. Kaputsiino

Kilpailut

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
10.04.2022Stal FelisPKK7. Vapaavalintainen kuvak.KP, EM
10.01.2022SaaristoPKK4. Vapaa kuva suomenhevosilleInnaKP
29.09.2021Aihkian vaellustalliPKK4. Muu kuva: ratsastuskuvak.KP

Esteratsastuskilpailut - 1kpl

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus
09.01.2022 Vaahterapolku Villit 7 80cm 9/16

Sanottua

10.04.2022 Stal Felis, k.:
Erityisen hyvää taustan syvyysvaikutelman käyttöä, myös hyvin toteutettu ratsukko ja sopivasti liikkeen tuntua. (EM: Tausta)

29.09.2021 Aihkian vaellustalli, k.:
Tasapainoisen hyvä kokonaisuus. Mukavasti vauhdin tuntua, ja hyvin onnistunut tausta.”

Ulkoasu © M Layouts / netzanette / Kuvat ja tekstit © AnneL ellei toisin mainittu
Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen