Etusivu Hevoset Esittely & Tapahtumat Kasvatus & Myytävät
Hiekka-Ahon Hevostalli

Hevoskasvatusta laadukkaasti ja monipuolisesti

Zandas Rein

Kutsumanimi: Sasu
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Ori
Väri: Rautiaankirjava
Säkä: 168cm
Ikä: 9 v (s.  29.03.2018) oma
Rekisterinumero: VH19-031-0314, #PKK2751
Osaaminen:Koulutetaan
Omistaja:Anne (VRL-06858)
Kasvattaja: Reinin Kartano
Meriitit: FF

Kuvat

ZandasZandas varsa

Varsakuva © Elisa, Pääkuvaline ©NingchenDA, väritys © Elisa

Luonne

Aivan pikkuvarsasta saakka Sasulla on ollut keskimääräistä enemmän ja vahvempia mielipiteitä. Tietyn pään ottaessaan se on valmis menemään vaikka läpi harmaan kiven, tyypillinen itsepäinen suomalainen kun on. Nuoruuden uhmassaan kirjava koetteli rajojaan sekä ihmisten hermoja tosissaan, ruunauskin otettiin muutaman kerran harkinnan alle. Ikä kuitenkin tasoitti sekä siirsi järjen takaisin korvien tietämille. Vahvatahtoinen sekä ajoittain joustamaton Sasu on edelleen, ilahduttavasti sellaisissa asioissa, joiden kanssa ei yleensä tarvitse tehdä mitään kompromisseja tai käydä kehityskeskusteluja. Jos Sasu suostuu menemään traileriin / rekkaan ainoastaan ensimmäisenä, niin ei tuo nyt ole edes mikään luovutusvoitto hevoselle lastata se ensimmäisenä.

Herran muita periaatepäätöksiä, joihin en näe tarpeelliseksi puuttua, ovat esimerkiksi orin tapa venytellä aamuisin kun se otetaan karsinasta ulos. Poikkeuksetta, joka ikinen aamu, saman tien saatuaan viimeisenkin kavionsa karsinan ulkopuolelle, Sasu nojaa taakse laskien etuosaansa alas komean haukotuksen kera. Ennen sisälle tuloaan kirjava tekee tarhassa itsenäisesti yhden ravikunniakierroksen vähintään puolikkaan tarhan, joskus koko tarhan, kiertäen, ihmisen odottaessa portilla. Kierroksensa jälkeen Sasu tulee rennosti kävellen portille vastaan lähtien tyytyväisenä sisälle. Mikäli ori ei saa tehdä hupsua lenkkiään, se kiskoo narua, liikkuu nykien, rikkoo raville eikä välttämättä pysy vierellä vaan saattaa pyöriä taluttajansa ympärillä kuin levoton karuselliratsu konsanaan. Kuten sanoin, nämä itsepäisesti päätetyt pinttyneet tavat eivät vaadi keneltäkään mitään, joten Sasu saa tehdä mitä tykkää.

Sen sijaan treenin kulkua tai muuta niin sanotusti oikeaa asiaa Sasu ei tietenkään päätä. Välillä ori kyllä kovasti yrittää tarjota hitaampaa tai reippaampaa askelta tai kokonaan eri askellajia, maastossa herralla on selkeä reittisuunnitelma joka risteyksessä ja muutenkin Sasu kyllä päättää hyvin nopeasti mitä tehdään ja minne mennään, mikäli ratsastaja unohtuu vain matkustamaan.
Valtaosan ajasta Sasu on hyvin mukana sinä, mitä ratsastaja pyytää orin tekemään. Kirjavan keskittymiskyky pysyy hyvin yllä (se ei jää kyttäämään muita hevosia tai mitään muutakaan ulkoisia häiriötekijöitä), eteenpäinpyrkimystä löytyy aivan riittävästi ja yhteistyökykykin on nykyään kunnossa. Nöyräksi tätä ei kyllä voi sanoa, tietyn pään ottaessaan Sasu ei jousta ollenkaan. Nykyään näin käy harvoin, mutta aloitellessaan ratsun hommia Sasu polki jalkaa tiuhaan tahtiin, nosti väkisin laukkaa tai toisti pohkeenväistöjä, mitä nyt milloinkin halusi tehdä.

Sasu pärjää mainiosti kaikissa kenttäratsastuksen osakokeissa. Sillä on mukavasti liikettä kouluradoille, ravi selkeänä vahvuutena; lennokas, kevyt ja ilmava liike erityisen irtonaisella lavalla ja vahvasti työntävällä takaosalla. Laukkakin on elastista ja lennokasta, käynti pitkää ja irtonaista. Kirjava ponnistaa hyppyyn nopeasti ja voimakkaasti, avaa hyvin takaa ja käyttää selkäänsä ilahduttavalla tavalla. Jalkatekniikassakaan ei ole moittimista. Kaikin puolin orissa on kykyä ja laatua vaikka kuinka paljon ja pitkälle! Valtaosan ajasta se laatu näkyykin ori tehdessä yhteistä suoritusta, enää vain harvakseltaan herra jää vänkäämään vastaan halutessaan tehdä jotain aivan muuta kuin ratsastajansa pyytää.

Uudet paikat eivät jännitä Sasua, mutta hevospaljoudessa sillä on taipumusta pörhistellä erityisesti toisille oreille, alleviivata tonttiaan vähän turhankin kanssa. Toki Sasu pysyy lapasessa yrittämättäkään rynniä kenenkään kimppuun, eihän tätä orina pidettäisi mikäli testosteroni kihahtaisi hattuun sumentaen kaiken järjen.

Verryttelyissä sekä radalla Sasun ajatus on kirkkaammin ja selkeämmin ihmisessä ja työnteossa. Valtaosa kisoista menee ihan hyvin, mutta valitettavasti mukaan mahtuu niitäkin kauhukokemuksia kun hyppäämisen sijaan Sasu vain juoksee kuolainta purren esteen ohitse tai loikkaa kouluaidan toiselle puolelle kun nyt sattui haluamaan. Ehkäpä Sasusta pitäisi puhua vahvatahtoisen lisäksi myös eksentrikkona..

© Lissu T.

Suku

i. Imperos Zander
Hann, vrt, 171cm
ii. Zephys - evm
Hann, vrt, 172cm
iii. So Zephyr
Hann, vrt, 170cm
iie. I Eye
Hann, rt, 165cm
ie. Imperos Hayze - evm
Hann, trn, 168cm
iei. Tolle Wolken
Hann, km, 168cm
iee. Imperos Ziel
Hann, trn, 163cm
e. Prinas II
Esh, m tobiano, 162cm
(Fn)
ei. Primus xx - evm
XX, m tob, 166cm
eii. Remos xx
XX, rn tob, 165cm
eie. Primadon xx
XX, m, 160cm
ee. Falina - evm
Swb, trn, 161cm
eei. Amorus
Swb, rt, 165cm
eee. Fasettie
Swb, m, 159cm

Jälkeläiset

s. 2022 Cee Cee Top, e. Ziziza

Kilpailut

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
25.02.2023IlvessuoPKK4. Muu kuva: KuvakulmaK.KP

Sanottua

25.02.2023 Ilvessuo, k.:
Hyvin luokkaotsikon alle sopiva tilannekuva. Maneesin valolle olisi voinut värityksessä antaa lisähuomiota, mutta kokonaisuutena miellyttävä ja hyvin onnistunut kuva.

Varusteet

Ulkoasu © M Layouts / netzanette / Kuvat ja tekstit © AnneL ellei toisin mainittu
Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen